You are currently viewing ODRŽAN OKRUGLI STOL –  „STVARANJE UČINKOVITE MREŽE SOCIJALNIH USLUGA U ZAJEDNICI – IZAZOVI I RJEŠENJA U RADU S MALOLJETNIM POČINITELJIMA PREKRŠAJNIH I KAZNENIH DJELA“

ODRŽAN OKRUGLI STOL – „STVARANJE UČINKOVITE MREŽE SOCIJALNIH USLUGA U ZAJEDNICI – IZAZOVI I RJEŠENJA U RADU S MALOLJETNIM POČINITELJIMA PREKRŠAJNIH I KAZNENIH DJELA“

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.6″][et_pb_row _builder_version=”4.4.6″][et_pb_column _builder_version=”4.4.6″ type=”4_4″][et_pb_image src=”https://caritas-smn.hr/wp-content/uploads/2021/05/logotipovi.png” _builder_version=”4.4.6″ title_text=”logotipovi” hover_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.6″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.6″][et_pb_text _builder_version=”4.4.6″]

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je Okrugli stol „Stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u zajednici – izazovi i rješenja u radu s maloljetnim počiniteljima prekršajnih i kaznenih djela“, u petak 30. travnja, on line putem platforme Zoom

Okrugli stol je održan prema sljedećem programu:

PROGRAM OKRUGLOG STOLA

09:30 – 09:55

Prijava sudionika

09:55 – 10:00

Pozdravni govor

Denis Maslov, univ. spec. prob.,

ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

10:00 – 10:30

“Mentalno zdravlje djece i mladih – “Tu i Tamo”

 

dr. sc. Željko Ključević,

 voditelj Službe za mentalno zdravlje NZJZSDŽ

10:35 – 11:35

“Izvršavanje maloljetničkih alternativnih mjera i sankcija – znanstveno dokazani principi uspješnosti i položaj Hrvatske”

 

izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš,

Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

11:35 – 11:50

Pauza

11:50 – 12:20

“Maloljetnici u kaznenom postupku s posebnim osvrtom na izricanje i izvršenje odgojne mjere Posebne obveze”

 

Ines Trgo Matijević, soc.paed.,

viša stručna savjetnica Općinskog I Županijskog suda u Splitu

12:25 – 12:55

Projekt „M.O.R.E.”– iskustva u primjeni projektnih aktivnosti prilikom izvršenja odgojne mjere Posebne obveze

                                                       

 Ružica Đonlić, dipl.catech i Grbić Marta, mag. psych., 

                                                                               Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

13:00 – 13:30

Rasprava i zaključci

Okruglom stolu nazočili su socijalni radnici, psiholozi, socijalni pedagozi, pedagozi i ostali stručnjaci te predstavnici Lige za prevenciju ovisnosti, Udruge Most, Help, Zajednice Pape Ivana XXIII, , Centra za socijalnu skrb Split, Centra za socijalnu skrb Omiš i Makarska, Splitsko-dalmatinske županije, Centra za pružanje Usluga u zajednici Split, Škole, Općinskoga prekršajnog suda, Odjela za mladež Općinskog suda u Splitu, Zatvora u Splitu,  Probacijskog ureda u Splitu, KBC Split, Dječjeg Doma Maestral, Grada Splita, itd.

Ravnatelji Caritasa Denis Maslov je, obraćajući se uzvanicima, zahvalio svima na sudjelovanju, posebno predavačima te je istaknuo da je okrugli stol organiziran u svrhu pomoći onim najpotrebnijima, a to su maloljetni počinitelji kaznenog ili prekršajnog djela. Pristup navedenoj problematici zahtjeva međuresornu suradnju. Ispred Službe za mentalno zdravlje NZJZSDŽ, dr. sc. Željko Ključević govorio je o maloljetničkoj delinkvenciji kao širem društvenom problemu koji u velikom broju slučajeva ima svoje uzročnoposljedične veze s poremećajima vezanim za mentalno zdravlje. Naglasio je da su anksioznost i depresivnost, po provedenim istraživanjima i prije pojave pandemije COVID-19 bili vodeća problematika u preko 40% slučajeva kod djece i mladih, a u ovo pandemijsko vrijeme ta problematika je još izražajnija. Osim toga anksioznost i depresivnost u značajnom broju slučajeva su podloga za razvoj rizičnih ponašanja u smislu eksperimentiranja s drogama, kockanja i klađenja, konzumacije alkohola, nasilničkog ponašanja ( TU), ovisnosti o internetu i društvenim mrežama (TAMO) i slično. Zatim je izv.prof.dr.sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prikazao znanstveno dokazane principe uspješnosti izvršavanja alternativnih mjera i sankcija te položaj Hrvatske u odnosu na isto.  U predavanju je jasno prikazao razliku između alternativnih mjera koje su alternativa sankcioniranju i alternativnih sankcija koje su alternativa institucionalizaciji. Prikazao je temeljne specifičnosti maloljetne delinkvencije, Zakone i pravilnike koji reguliraju postupak prema maloljetniku te različite intervencije koje se primjenjuju u pravnom postupku. Nadalje, u predavanju je izneseno kritičko promišljanje o tome što čini dobro/kvalitetno maloljetničko pravosuđe, perspektivu međunarodnih dokumenata, izazove svih kazneno – pravnih sankcija te rezultate istraživanja percepcije odgojne mjere. Nakon izlaganja prof. Ricijaša, predavanje je nastavila Ines Trgo Matijević, viša stručna savjetnica Općinskog i Županijskog suda u Splitu koja je govorila o maloljetnicima u kaznenom postupku s posebnim osvrtom na izricanje i izvršenje odgojne mjere Posebne obveze. U predavanju se osvrnula na temeljna pitanja, a to su: tko su počinitelji kaznenih djela, zašto, koja je uloga Suda za maloljetnike, specijalna i generalno preventivna uloga kaznenog postupka i dr. Razgovaralo se o svrsi odgojnih mjera te koji sve faktori utječu na izbor odgojne mjere. Na samom kraju predavačica je opisala nekoliko konkretnih primjera kaznenog postupka maloljetnika te ukazala na dobre strane istog, kao i na propuste.  Za Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije Marta Grbić i Ružica Đonlić predstavile su projekt M.O.R.E. – mrežom i obrazovanjem za rehabilitaciju i edukaciju mladih kažnjenika, točnije primjenu projektnih aktivnosti u izvršenju odgojne mjere Posebne obveze.

Nakon predavanja, uslijedila je konstruktivna rasprava iz koje su se mogli izvući sljedeći zaključci:

  • Važnost sustavnog unapređivanja kompetencija i profesionalnih kapaciteta stručnjaka, svih dionika u pravosudnom postupku, a naglasak je stavljen na krajnje izvršitelje koji maloljetnike prate prilikom izvršenja mjere Posebne obveze
  • Maloljetnička delinkvencija kao tema je premalo zastupljena u javnom prostoru te se deklarativno pitanje maloljetničke delinkvencije smatra pravno dobro uređenim, no nedostaje analiza učinkovitosti odgojnih mjera i sankcija, a što je nužno za unaprjeđenje cijelog sustava.
  • Sudionici rasprave usuglasili su se u tome da postoji potreba za daljnjim razvijanjem provođenja odgojne mjere Posebne obveze, sukladno potrebama ciljne skupine te su prepoznali nastojanja Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije da kroz projekt M.O.R.E. učini izvršenje odgojne mjere učinkovitijom i plodonosnijom za maloljetnike.

 

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta „M.O.R.E. mrežom i obrazovanjem za rehabilitaciju i edukaciju mladih kažnjenika“ (UP.04.2.1.05.0002.) vrijednog 1.037.761,96 kn. Projekt sufinancira Europska unija (85% sredstava) iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020) te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (15 % sredstava), a u okviru Poziva za prijavu projekata usmjerenih jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt se provodi u partnerstvu s Elektrotehničkom školom Split, Udrugom Mentor, Zajednicom Pape Ivana XXIII, Centrom za socijalnu skrb Split i Centrom za socijalnu skrb Omiš.

Projekt se bavi razvojem inovativnih edukativno – razvojnih programa za maloljetnike i mlađe punoljetnike, počinitelje kaznenog ili prekršajnog djela, koji odgojnu mjeru izvršavaju u zajednici.

 

Opći cilj projekta je stvaranje učinkovite mreže socijalnih usluga u zajednici koja će osigurati uvjete za uspješnu resocijalizaciju i reintegraciju koju ćemo postići provedbom specifičnih ciljeva: (1) Stvaranje učinkovite suradnje i mreže socijalnih usluga u zajednici; (2) Edukacija stručnjaka i volontera; (3) Izrada i provedba sustavnih i organiziranih edukativno – razvojnih programa.

 

 

Ravnatelj:

 

Denis Maslov

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.6″][et_pb_column _builder_version=”4.4.6″ type=”4_4″][et_pb_image src=”https://caritas-smn.hr/wp-content/uploads/2021/05/logotipovi-partneri.png” _builder_version=”4.4.6″ title_text=”logotipovi-partneri” hover_enabled=”0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]