“Pustite djecu, neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je za takve kraljevstvo Božje.“ (Mk10, 14)

Dječji Caritas

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je 05. svibnja 2009. godine svoju podružnicu pod nazivom „Dječji osmijeh“ na adresi Gundulićeva 7, u Splitu, sa željom i nakanom da, uslijed teške gospodarske situacije, potpomogne obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje nisu u mogućnosti kvalitetno zadovoljiti potrebe svoje djece, ujedno i zahtjeve koje društvo stavlja pred njih.

Djeca su naša najosjetljivija skupina i njihovi nas problemi posebno diraju.  Za sve što im je potrebno, počevši od rođenja, prvih koraka, svetih sakramenata, školskih klupa do mladenaštva, brine Dječji Caritas.

Osim pružene materijalne pomoći nastojimo biti podrška i ohrabrenje obiteljima i čuvar dostojanstva života, te pokazati da unatoč životnim poteškoćama postoji zajedništvo koje ohrabruje i vraća osmijeh na lice. Djeci nastojimo omogućiti sve što je potrebno kako bi se što lakše integrirali u društvo i već danas doprinosili boljem sutra.

Aktivnosti

U Dječjem Caritasu dodjeljuju se dječja odjeća i obuća, hrana, higijenske potrepštine, pelene, igračke, školski pribor, didaktičko-edukativni materijali za djecu s poteškoćama u razvoju,  dječja oprema poput krevetića, kolica, ogradica, hranilica, … odjeća za trudnice, sve potrebno za novorođenče i majku, kao i  ostale potrepštine za djecu.

Međutim, sve prethodno navedeno, da bi mogli podijeliti, ovisi o ljudima velika srca bez čijih donacija nebi bili u mogućnosti kvalitetno odgovoriti na potrebe naših najmlađih korisnika.

Ciljevi projekta

Djeca koja su korisnici Dječjeg Caritasa žive u teškim socioekonomskim uvjetima i stoga žive u stanju socijalne isključenosti. Programskim aktivnostima će se utjecati na njihovu životnu situaciju u smjeru smanjenja socijalne isključenosti te kako bi se ublažilo siromaštvo te iste djece. Isto tako će se raditi i s roditeljima u vidu aktivnosti organiziranja radionica za podizanje roditeljskih kompetencija. Na taj način će roditelji koje nedostatak tih kompetencija vodi u stanju socijalne isključenosti biti na putu prema izlasku iz stanja socijalne isključenosti.

Djeca koja su korisnici Dječjeg Caritasa uslijed otežanog socioekonomskog stanja, transgeneracijskog siromaštva i drugih uvjeta imaju znatno nižu kvalitetu života. Programskim aktivnostima će im se ponuditi mjesto i usluge gdje će moći zadovoljiti neke osnovne potrebe kao što su mjesto za učenje i pomoć u učenju, donacije odjeće i obuće, kreativne radionice, a sve to će poboljšati kvalitetu života djece. Osim toga organizirat će se radionice za podizanje roditeljskih kompetencija i na taj način će roditelji poboljšati kvalitetu života.

U sklopu Dječjeg Caritasa organizirati će se volonterska baza stalnih volontera koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima. Tako će djeca imati suradnju s volonterima, ali će isto tako i volonteri razvijati empatiju i biti senzibilizirani za problematiku dječjeg siromaštva.

Kako bi se prepoznale potrebe korisnika, programske aktivnosti što bolje pripremile i osmislile, dogovorena je suradnja s bitnim ustanovama grada Splita te su bitne ustanove kao što su Filozofski fakultet Split i Grad Split partneri u ovom programu. Ta već dogovorena suradnja će se i dalje razvijati kako bi se što adekvatnije odgovorilo na potrebe korisnika.

NAZIV PROGRAMA: Dječji osmijeh
NAZIV POZIVA: Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.
IZVOR FINANCIRANJA: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
NOSITELJ PROGRAMA: Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije
PARTNERI: Grad Split i Filozofski fakultet u Splitu
VRIJEDNOST PROGRAMA (prva godina provedbe): 25.000,00 EUR
VRIJEME PROVEDBE: 1. lipnja 2023. – 31. svibnja 2024.