»Ovdje je neki dječak koji ima pet ječmenih kruhova i dvije ribice; ali što je to za tolike?« (Iv 6, 9)

Blagovališta

Blagovalište Omiš

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je novo blagovalište u utorak 7. ožujka u Omišu na adresi Obala gusara 6.

 

Tako su, u cilju prevencije i suzbijanja siromaštva, proširili karitativnu djelatnost na grad Omiš i okolicu gdje će za sada oko 50 građana slabijeg socioekonomskog statusa svakodnevno imati osiguran topli obrok. Ovaj veliki projekt realiziran je u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Hrvatskim Caritasom, Gradom Omišem, Splitsko-dalmatinskom županijom i Zavodom za socijalni rad Omiš.

Pozdravivši sve okupljene, ravnatelj Caritasa Splitsko-Makarske nadbiskupije Denis Maslov istaknuo je da u Omišu i okolici ima veliki broj ljudi koji su u potrebi te da je to blagovalište primjer dobre suradnje svih relevantnih institucija na dobrobit čovjeka. „Za sada postoji popis korisnika koji je načinjen uz pomoć područnog ureda Omiš Hrvatskog zavoda za socijalni rad i u suradnji sa župnicima u gradu Omišu don Emanuelom Petrovom, don Jozom Gojsalićem i fra Franom Doljaninom, ali tko god pokuca na naša vrata rado ćemo ga primiti. Topli obroci stižu iz Caritasove kuhinje u Splitu gdje se svakodnevno dijeli 130 obroka, a nadamo se i donacijama dobročinitelja pa da korisnici mogu dobiti i voće, kolače i slično“, rekao je Maslov te uputio poziv svima koji žele pripomoći donacijama ili volontirati da se jave Caritasu.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ugroženim obiteljima, osobama na rubu siromaštva, osobama s invaliditetom i u raznim zdravstvenim potrebama, izbjeglicama, beskućnicima, žrtvama obiteljskog nasilja, odnosno svima koji se u određenom životnom trenutku suoče s problemima siromaštva i socijalne isključenosti bez obzira na dob ili pripadnost po bilo kojoj osnovi, posebice vjerskoj ili nacionalnoj, izvijestila je Splitsko-makarska nadbiskupija.

Blagovalište Split

U prostorijama Caritasa svakodnevno se dijeli do 150 obroka najpotrebitijim građanima, a teško bolesnim i nepokretnim osobama ručak se dostavlja na adresu, u suradnji s ugovorenim restoanom ili udrugom Lovret. Uz kuhani obrok, korisnici svaki dan dobiju voće, povrće, mliječne proizvode, meso i mesne prerađevine. U 2019. godini podijeljeno je 1.194 obroka.