You are currently viewing U sklopu Festivala znanosti 2024. održano predavanje „ALGORITMI (PROTIV) ELEKTRONIČKOG NASILJA: UMJETNA INTELIGENCIJA U DIGITALNOM OKRUŽENJU“

U sklopu Festivala znanosti 2024. održano predavanje „ALGORITMI (PROTIV) ELEKTRONIČKOG NASILJA: UMJETNA INTELIGENCIJA U DIGITALNOM OKRUŽENJU“

Izv. prof.dr.sc. Ana Jeličić i doc.dr.sc. Nevena Aljinović sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu u sklopu Festivala znanosti 2024., održale su predavanje „ALGORITMI (PROTIV) ELEKTRONIČKOG NASILJA: UMJETNA INTELIGENCIJA U DIGITALNOM OKRUŽENJU“ u sklopu Caritasovog programa „Dječji osmijeh“.

Tom prigodom okupljenoj djeci i njihovim roditeljima približile su utjecaj i moć umjetne inteligencije, posebice u kontekstu digitalne komunikacije. Iznijele su primjere kako umjetna inteligencija pridonosi kreiranju i distribuciji štetnih i opasnih sadržaja, lažnih vijesti, teorija zavjere, deep fakea, govora mržnje, nasilja i prijevara. Istaknule su elemente i obilježja te različite oblike elektronskog nasilja, od vrijeđanja do isključivanja iz komunikacijskih grupa na različitim platformama. Konkretno su pojasnile i primjerima potkrijepile  probleme uznemiravanja, prijetnji, vrijeđanja, uhođenja,  tračanja, lažnog predstavljanja, krađe identiteta, seksualnog uznemiravanja, ali i druge oblike vršnjačkog nasilja. Profesorice su upoznale prisutne sa zakonskim okvirima zaštite i sankcioniranja prekršaja i kaznenih djela u kontekstu elektronskog nasilja. Naravno, bilo je govora i o pozitivnim aspektima umjetne inteligencije posebice  u smjeru suzbijanja zlostavljanja. Na koncu su vrlo konkretno iznijele mjere prevencije i protokol postupanja ukoliko je netko žrtva elektronskog nasilja i bilo kojeg oblika elektronske prijevare u cilju suzbijanja ovog oblika ponašanja.

Cilj programa „Dječji osmijeh“ jest pridonijeti podizanju kvalitete života djece. Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ove objave je u isključivoj odgovornosti Caritasa SMN i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.