You are currently viewing Split Tech Cup 2019 zaokružen radionicama za caritasovu djecu koja su dobila laptope

Split Tech Cup 2019 zaokružen radionicama za caritasovu djecu koja su dobila laptope

U moru loših vijesti i panike kojima smo ovih dana izloženi zbog corona virusa, želimo vam prenijeti prekrasnu priču, čiji početak seže unatrag nekoliko mjeseci.

Drugu godinu zaredom, Split Tech City je pozvao splitsku tehnološku zajednicu da se još jednom okupi u sportsko-humanitarnom tonu i sudjeluje na Split Tech Cup 2019. Cilj je bio prikupiti sredstva za kupnju laptopa, odnosno omogućiti ulazak u čaroban svijet tehnologije, djeci slabijeg imovinskog stanja.

Pozivu su se odazvale 22 ekipe, koje su predstavljale različite IT tvrtke, inicijative i udruge:

Klikeri, Coworking Meje, Agilo, OpenCoffee, The Coffy Way Croatia, Extension Engine, Lilcodelab, Aspira, Include, Plan B Coworking, SPI boys, SPI girls, GetByBus, Tech Resources, FESB studenti, FESB veterani, Rocket, adriatic.hr, Positive Equity, Sublico, SplitX i FESB Racing.

Humanitarni turnir održan je 07.12.2019. u Sportskom centru Mačak, a pobjedu je odnio Sublico.

Prikupljena sredstva su, uz popuste koje je omogućio HG Spot, bila dovoljna za kupnju deset kvalitetnih laptopa. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je odabrao obitelji kojima će kupljeni laptopi biti donirani.

U našim prostorijama Caritasa održali smo malu svečanost na kojoj smo upoznali navedene obitelji i uručili im poklone; nitko nije mogao skriti oduševljenje i sreću!

Kako sve ne bi ostalo samo na uručenju laptopa, Split Tech city se udružio s Udrugom mladih programera DUMP i dogovorili s njima održavanje prigodnih radionica za djecu.

Ovom su idejom djeca bila oduševljena, ali možda su i još oduševljeniji bili njihovi roditelji, svjesni da bi učenje od mlade ekipe moglo imati izvrstan utjecaj na motivaciju i širenje vidika znanja kod njihove djece.

Dvije subote u veljači bile su, dakle, rezervirane za dvosatne radionice na FESB-u, koje je vodio Alex Amanzi uz pomoć ostalih dumpovaca. Na radionicama su sudjelovala djeca, ali i poneki roditelji zainteresirani za stjecanje novih vještina.

Atmosfera je bila opuštena i vesela, a dumpovci, kao i uvijek, originalni u pristupu i podučavanju. Nakon prve, svi su jedva čekali sljedeću radionicu!

Radionica koja je održana u prostorima FESB-a bila je izvrsna i produktivna. Svidjelo nam se gostoprimstvo i njihov pristup prema nama koji smo došli učiti. Tematika je bila vrlo poučna i zadatci pojednostavljeni. Stručno i profesionalno nam je svaka nejasnoća objašnjena. Ponajviše nas je obradovalo to što smo dobili materijal za daljnje učenje kod kuće i činjenica da idemo na još jednu takvu radionicu. Moj sin i ja smo prezadovoljni!”, oduševljeno nam je svoje dojmove prenijela jedna mama.

Zamolili smo i djecu da nam opišu svoje dojmove, iako su se na njima vidjeli samo radost i zadovoljstvo. Svi su suglasni kako su radionice bile zabavne i poučne.

Radionica me se dojmila zbog naučenih osnovnih i temeljnih vještina rada u programskim jezicima HTML i CSS. Osim tamo naučenih znanja, dobili smo i materijale za kasniji samostalni rad kod kuće i za daljnje usavršavanje. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji radionica te momcima iz DUMP-a koji su ih predvodili”, kazao je Marko.

Zanimljive dojmove prenijela nam je i Ana: “Iskreno, nisam se baš veselila radionici jer nisam znala što me čeka. Nemam baš neko veliko znanje o informatici i mislila sam da će biti preteško. Ustvari, bilo je baš suprotno. Upoznala sam super ekipu i otkrila super stranu informatike. Alex, voditelj radionice, bio je prezanimljiv i otkrio mi je mnogo novih podataka. Sonja iz Caritasa je bila moja desna ruka. Pomagala mi je u svemu, od početka do kraja, i bez nje bi mi bilo možda malo i teško. Svi su bili zanimljivi i simpatični. Počela sam čak misliti da bi bilo super jednog dana biti član DUMP-a.

Za kraj smo upitali i dumpovce za njihove dojmove.

Radionice su protekle u veselom tonu, čemu je pomogao entuzijazam svih sudionika. Iznimno nas je razveselilo vidjeti koliko je djeci bilo drago učiti o stvaranju vlastite web stranice i ovom, mogli bismo reći, ‘novom’ načinu korištenja njihovih laptopa. Digitalne vještine zasigurno će im biti neophodne u životu, a nama je čast da smo dobili priliku pokazati im dio onoga što nudi svijet tehnologije. Djeca, ali i roditelji, rekli su nam kako su vrlo zadovoljni radionicama, a usput su nas priupitali i gdje mogu nastaviti s učenjem. Želimo im sve najbolje u daljnjem radu i nadamo se kako je ovo tek početak naše edukativne suradnje sa Split Tech Cityem i Caritasom”, rekao je Alex iz DUMP-a.


Mi ovom prilikom još jednom zahvaljujemo Split Tech City-u, svim ekipama koje su sudjelovale na turniru i omogućile kupnju laptopa, kao i DUMP-u na izvrsnoj suradnji

Vjerujemo da ovakvim projektima zaista činimo pozitivne promjene i već se veselimo ovogodišnjem humanitarnom turniru u organizaciji Split Tech City-a!