You are currently viewing Priopćenje Caritasa Nadbiskupije Split o radu u okolnostima epidemije koronavirusom

Priopćenje Caritasa Nadbiskupije Split o radu u okolnostima epidemije koronavirusom

Cijeli svijet, a tako i naša Domovina, ugroženi su pandemijom koronavirusa. Iz dana u dan primamo informacije o novozaraženima. Umjesto da očajavamo, pozvani smo svi zajedno učiniti ono što je u našoj moći i vlastitim postupanjem pridonijeti mjerama za prevencije širenja koronavirusa.

Bit, svrha i poslanje Caritasa je biti blizu onima koji su ugroženi, bolesni, odbačeni i na marginama. Stoga će Caritas Nadbiskupije Split nastaviti pružati pomoć potrebitima pridržavajući se mjera prevencije. Zbog toga svim korisnicima Caritasa i ljudima dobre volje dajemo na znanje slijedeće upute te molimo da ih se pridržavaju:

  1. Sve građane molimo da do daljnjega ne donose odjeću i obuću u Caritas jer se ista ne smije zaprimati. Trezori za primanje odjeće će biti zatvoreni. Već uskladištena odjeća će se dijeliti samo u hitnim slučajevima i prema uputama mjerodavnih zbog velikog rizika od širenja zaraze putem odjeće. Još jednom molimo sve dobročinitelje da robu ne donose i ne ostavljaju oko prostorija Caritasa.
  2. Korisnicima pučke kuhinje dijelit će se pripremljeni obroci u „lunch“ paketima, bez zadržavanja u blagovalištu Caritasa.
  3. U sklopu akcije „Darujmo srce“, od 16. do 30. ožujka, moguće je donirati hranu i higijenske potrepštine u sklopu Konzuma: Sirobuja, Merkator i Stinice. Također, isključivo hranu i higijenske potrepštine, moguće je donirati i u sjedištu Caritasa (Zrinsko – frankopanska 43).
  4. Paketi s namirnicama će se dijeliti potrebitima prema uputama NZJZ SDŽ. Sve korisnike molimo da ne zahtijevaju uzimanje prevelikih zaliha jer time onemogućuju pomoć svima ugroženima.
  5. Rad Dječjeg Caritasa se obustavlja do daljnjega, a u hitnim slučajevima i potrebama korisnici se mogu javiti u sjedište Caritasa.
  6. Pozivaju se volonteri da se, prema svojim mogućnostima i vodeći računa o vlastitoj dobrobiti kao i dobrobiti korisnika, stave na raspolaganje, posebno po pitanju pomoći oko dostavljanja hrane starijima i nemoćnima.
  7. Pozivamo sve korisnike i savjesne građane da nam se jave ako imaju saznanja o osobama u riziku od socijalne isključenosti ili su bolesni te teško pokretni, kako bismo mogli pravovremeno reagirati.

Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju na broj 099/254-85-88 ili 021/318-740.