Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, je dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nasilje u obitelji naša je stvarnost, svakodnevica i poraz čovječanstva u zaštiti obitelji koja bi trebala biti sigurno okruženje svakome od nas. Zabrinjavajuće brojke slučajeva nasilja u obitelji ukazuju na ozbiljnost problematike koja ima nesagledive posljedice na integritet i dostojanstvo pojedinca, funkcioniranje obitelji, zajednice i društva u cjelini.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je prepoznao potrebe društva za stvaranjem sigurnog i povjerljivog mjesta u kriznoj situaciji životne ugroženosti za pružanje pomoći žrtvama obiteljskog i partnerskog nasilja, gdje su im dostupne različite usluge na jednom mjestu.

Caritasovo Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja djeluje devetu godinu, smještajnog je kapaciteta za 7 osoba koje se smještaju na temelju zahtjeva za smještaj nadležnog centra za socijalnu skrb ili policije.

Do današnjeg datuma, u 2020. godini, zaprimili smo 23 zahtjeva za smještaj, te smo od toga realizirali 3 zahtjeva, dok smo 20 zahtjeva morali odbiti zbog manjka smještajnog kapaciteta.

U ovo zahtjevno vrijeme krize i neizvjesnosti, posebno je važno naglasiti da je nasilje naš zajednički problem, a ne ono što se događa iza tuđih vrata. Svatko od nas može doprinijeti da živimo u zdravijem i sigurnijem društvu jer borba protiv svih oblika nasilja kreće od nas samih!