You are currently viewing Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, je dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nasilje u obitelji naša je stvarnost, svakodnevica i poraz čovječanstva u zaštiti obitelji koja bi trebala biti sigurno okruženje svakome od nas. Zabrinjavajuće brojke slučajeva nasilja u obitelji ukazuju na ozbiljnost problematike koja ima nesagledive posljedice na integritet i dostojanstvo pojedinca, funkcioniranje obitelji, zajednice i društva u cjelini.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je prepoznao potrebe društva za stvaranjem sigurnog i povjerljivog mjesta u kriznoj situaciji životne ugroženosti za pružanje pomoći žrtvama obiteljskog i partnerskog nasilja, gdje su im dostupne različite usluge na jednom mjestu.

Caritasovo Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja djeluje devetu godinu, smještajnog je kapaciteta za 7 osoba koje se smještaju na temelju zahtjeva za smještaj nadležnog centra za socijalnu skrb ili policije.

Do današnjeg datuma, u 2020. godini, zaprimili smo 23 zahtjeva za smještaj, te smo od toga realizirali 3 zahtjeva, dok smo 20 zahtjeva morali odbiti zbog manjka smještajnog kapaciteta.

U ovo zahtjevno vrijeme krize i neizvjesnosti, posebno je važno naglasiti da je nasilje naš zajednički problem, a ne ono što se događa iza tuđih vrata. Svatko od nas može doprinijeti da živimo u zdravijem i sigurnijem društvu jer borba protiv svih oblika nasilja kreće od nas samih!