You are currently viewing Na KBF-u održan Znanstveno-stručni skup pod nazivom „Kockanje: Bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu“

Na KBF-u održan Znanstveno-stručni skup pod nazivom „Kockanje: Bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu“

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, u petak 17. svibnja u Velikoj dvorani KBF-a, održan je treći po redu Znanstveno-stručni skup pod nazivom „Kockanje: Bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu“.

Prvo predavanje održao je dr. sc. Luka Maršić zaposlenik u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu na Odjelu ovisnosti u „detoks“ programu pri Klinici za psihijatriju, o temi „Antropologija igre u postmodernizmu (homo ludens)“.  Drugo predavanje održala je dr. sc. Mirjana Pinezić, profesorica moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, o temi „Osoba, strasti i odgoj želja u kontekstu ovisnosti o kockanju“.  Treće predavanje održao je prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta u Osijeku, o temi „Kockanje u moralnoj prosudbi i ispovjednoj praksi“.

Četvrto predavanje održao je dr. sc. Slavko Zec, sudski vikar Krčke biskupije i sudski vikar pri Interdijecezanskom ženidbenom sudu prvog stupnja u Rijeci, o temi „Kanonsko-pravne posljedice ovisnosti o kocki na sposobnost za ženidbu”. Izlagač je podijelio svoje predavanje u tri dijela. U prvom dijelu je govorio o psihijatrijskim i psihološkim elementima ovisnosti o kocki koji su relevantni za kanonsku sposobnost ženidbe. U drugom dijelu govorio je o kockanju u odnosu na kanone 1095. i 1098, a na kraju je govorio o problemu kockanja iz crkveno-sudske prakse. Predavanje u drugoj sesiji održao je dr. sc. Danijel Labaš, redoviti profesor i pročelnik Sveučilišnog Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, o temi „Digitalno doba i ovisnost o internetskom kockanju“. Treće predavanje održao je doc. dr. sc. Toni Maglica, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, o temi „Moje dijete ne kocka: obilježja roditeljstva povezana s kockanjem mladih“. Fenomen kockanja mladih u svijetu, ali i u Hrvatskoj, uglavnom se istražuje iz perspektive mladih. Četvrto predavanje održao je dr. Zoran Zoričić, psihijatar u Kliničkom bolničkom centaru Sestra milosrdnica u Zagrebu, o temi „Kako pomoći, bez moraliziranja?“.  Posljednje predavanje održala je dr. sc. Željka Radošević, socijalna radnica i psihoterapeutkinja, o temi „Uključivanje obitelji u tretman liječenja ovisnosti o kockanju“. Poremećaji uzrokovani kockanjem i ovisnost o kockanju imaju negativne učinke na pojedince koji kockaju i na njihove obitelji.