You are currently viewing Misa za stipendiste Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

Misa za stipendiste Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

U srijedu, 8. studenoga, u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić predvodio je misu za Caritasove stipendiste u koncelebraciji s fra Josipom Repešom, biokovskim dekanom i župnikom Župe Vrgorac te đakonom Dubrovačke biskupije don Petrom Markićem. Na misi je sudjelovalo ukupno 127 stipendista sa svojim obiteljima. Stipendiranje studenata i učenika redoviti je program Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, a glavni kriteriji dodjele su socijalni status obitelji odnosno studenta/učenika, redovito upisana godina studija/škole te aktivnosti u župnoj zajednici i volontiranje. Iznos mjesečne stipendije za učenike je 100 eura, a za studente 150 eura.

U uvodnom dijelu don Franjo Frankopan Velić prenio je pozdrave novoga splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Zdenka Križića. Stipendistima je opisao važnost i značaj kapele u kojoj se slavila sveta misa. Naime, oltar na kojem se slavila misa isklesan je za papin dolazak i pastoralni posjet Splitu i Solinu 1998. godine te je na njemu blagopokojni sveti papa Ivan Pavao II. prvi slavio svetu misu. Nakon te mise oltar je preseljen u kapelicu splitskoga sjemeništa gdje se i danas nalazi. „Čestitam svim dobitnicima stipendije i drago mi je da vam Splitsko-makarska nadbiskupija može pomagati u ostvarenju vaših profesionalnih ciljeva, ali prvotno u usavršavanju vas kao ljudi i vjernika“, kazao je na početku potaknuvši prisutne na čin kajanja. 

Nadovezujući se na liturgijska čitanja Velić je istaknuo da Isus sve nas upozorava da dobro trebamo izračunati koje su stvari najvažnije u našem životu. „Isus na početku donosi teške riječi. Trebamo, zamislite, mrziti svoje bližnje. Ma, ne trebamo mi mrziti nikoga. Dapače, mržnja je teški grijeh. No, Isus želi naglasiti koliku važnost ima spasenje. Ono je najvažnija stvarnost, njoj se sve podlaže. Stvarnost spasenja je čak važnija i od naših odnosa s bližnjima“, kazao je.

„U nastavku Isus donosi dvije priče. Naime, pametan čovjek prije nego pođe nešto graditi dobro izračuna koliko će ga izići svi troškovi. Isus zapravo kaže da budemo mudri i da izračunamo koje su stvari najvažnije u našem životu da ne bi na kraju projekt našega života ostao nedovršen. Možda od vas stipendista neki studiraju ekonomiju i bave se takvim izračunima. No, ovdje se ne radi o ekonomiji izračuna, već o ekonomiji spasenja“, istaknuo je generalni vikar.

„Iako nam Isus, u današnjem evanđelju poručuje da je spasenje najvažnija vrijednost, to ne znači da su materijalne stvari nevažne ili nepotrebne u ostvarenju puta osobnoga spasenja. Zato Crkva prepoznaje važnost materijalnog i novčanog pomaganja. Danas Crkva slavi blagdan bl. Gracija iz Mula. On je živio jako siromašno i jako je dobro znao što je neimaština. Zato se školovao za mornara i otišao na brod. No, jednom prigodom kada je bio u Veneciji oduševio se djelovanjem i životom augustinaca. On koji je bio siromašan i pošto-poto želio izbjeći siromaštvo, ponovno prihvaća skromni način života i posvećuje ga u potpunosti siromašnima. Zašto? Zato što je shvatio da je najveća vrijednost spasenje vlastite duše“ zaključio je Velić potaknuvši na kraju stipendiste na marljivo učenje, ali također i na intenzivniji duhovni život.

Na kraju mise uslijedila je svečana dodijala stipendija. Diplome o odlukama dobivanja stipendije udijelio je stipendistima generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić.  „Ovim putem zahvaljujem se Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koja prepoznaje važnost stipendiranja i novčanoga pomaganja. Stipendiranje učenika, srednjoškolaca i studenata može imati jako veliki utjecaj na njihovo učenje, društveno afirmiranje i daljnji razvoj, kako intelektualni tako i duhovni.“

Nakon svečanog blagoslova stipendisti i njihove obitelji pozvane su na domjenak koji je organiziran ispred sjemenišne kapele.