You are currently viewing U Zagrebu održana 59. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa

U Zagrebu održana 59. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa

U sjedištu Hrvatskog Caritasa u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u utorak 2. srpnja 2024.  održana je 59. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa. Redovitu sjednicu sazvao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a nazočili su joj fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, ravnatelji i ravnateljice nad/biskupijskih caritasa s područja Hrvatske biskupske konferencije, te Boris Peterlin, zamjenik ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Ana Buljat tajnica Hrvatskog Caritasa.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš otvorio je sjednicu Upravnog vijeća osvrčući se na Evanđelje dana (Mt 8, 23-27), koje govori u utišavanju oluje na moru u kojoj su se našli apostoli. „Iako su bili u lađi s Gospodinom Isusom u strahu za svoj život apostoli su uplašeni tražili su spasenje. Isus je tada ohrabrio učenike da ne podlegnu strahu i da vjeruju. Na sličan način djelovanje Caritasa, njegovih volontera i djelatnika izgleda slično apostolskom iskustvu. Naime, uslijed katastrofa, oluja i nevremena poput onih koje su pogodile šire područje Hrvatske ovih dana i mi smo pozvani probuditi Gospodina svojim molitvama, kako bi on budio svijest u onima koji mogu pomoći potrebitima i preko Caritasa. Naš zadatak je probuditi Gospodina, koji se nalazi na lađi našega života. Gospodin će potom svojom riječju buditi druge ljude i njihove osjećaj za one koji su u potrebi. To čini svakako čini preko djelatnika Caritasa i na druge različite načine“ – rekao je mons. Radoš. „I mi smo danas ovdje da iznesemo jedni pred druge ono što smo učinili nakon svojih oluja u biskupijskim zajednicama. No, to nisu oluje koje nužno zahvaćaju neka područja, nego zahvaćaju pojedince: u konkretnim materijalnim poteškoćama ili u kontinuiranom radu pri kojem se  „gase požari“ u obiteljskim situacijama naših korisnika, a sve sa željom da nastane mir i utiha“ – naglasio je mons. Radoš.

Fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Caritasa podnio je Izvješće o djelovanju i projektnim aktivnostima Caritasa i financijsko izvješće za prvih 6 mjeseci tekuće godine. U zajedničkoj diskusiji pozitivnim je ocijenjeno djelovanje kako Hrvatskog Caritasa, tako i cjelokupne Caritasove mreže Nad/biskupijskih Caritasa. Naglašena je i daljnja predanost zajedničkom i koordiniranom pristupu tema, koje su zajedničke svima, a tiču se pružanja socijalnih usluga na području Hrvatske i posebno davanju potpore egzistencijalno pogođenim obiteljima. Hrvatski Caritas će i nadalje ostati posvećen davanju i preusmjeravanju podrške nad/biskupijskim Caritasima, bilo zagovaračkim pristupom bilo prosljeđivanjem materijalne i financijske pomoći.

Poseban osvrt napravljen je završetku projekta organizirane pomoći za izbjeglice iz Ukrajine koji su sigurnost od rata potražili u Hrvatskoj. Hrvatski Caritas je u suradnji s Američkim Caritasom (CRS) i desetak nad/biskupijskih Caritasa provodio sveobuhvatni projekt kroz protekle dvije godine. Izraženo je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s Caritasovom mrežom i uspjehom skrbi za izbjegle ukrajinske obitelji/pojedince i načinom provedbe, kao i činjenicom da su se biskupijski Caritasi institucionalno ojačali.

U programskom dijelu razmatrani su načini distribucijI financijske i materijalne pomoći krajnjim korisnicima i stipendistima Caritasovih ustanova, koje bi imale za cilj čuvanja dostojanstva primatelja pomoći.